Klein wordt groots met macrofotografie

Het mooie van macrofotografie is dat alles wat eerst klein was, groot wordt. Je ziet details die je eerder nooit kon zien. Of wel kon zien, maar misschien niet op je gemak kan bekijken omdat je onderwerp alweer weg is. Sinds kort ben ik mij gaan bezighouden met macrofotografie. Het is een hele nieuwe wereld die mij enorm fascineert. Hoe dichter je op je onderwerp kruipt, hoe groter de details.

Mijn favoriete onderwerpen op dit moment zijn insecten en bloemen. De bloemen omdat ze lekker geduldig stilstaan en mij alle ruimte en tijd geven om te oefenen met macrofotografie. En het ook hele dankbare onderwerpen zijn met details die je anders niet snel ziet. Insecten vind ik fascinerend. Ik verbaas mij elke keer weer over de haren die een vlinder heeft en de toewijding van de bijen en de hommels. Wespen sla ik liever over en mieren rennen zo snel.

Geduld is een schone zaak…

Je leert met macrofotografie ook heel anders kijken. Waar ik eerder groot en snel om mij heen keek naar mooie onderwerpen, kijk ik nu naar de grond en neem echt de tijd om te kijken. Pas als je rustig naar een struik lavendel of andere planten kijkt, zie je opeens wat het een drukte van belang is. Men vliegt af en aan om maar zoveel mogelijk nectar te vinden. Dat is het moment om rustig naast de planten te gaan zitten om allereerst te genieten en vervolgens je camera erbij te pakken en ze op de gevoelige sensor (plaat) te schieten zodat je ze binnen nog eens rustig kan bekijken en bewonderen.

Ik heb in de korte tijd dat ik mijn macrolens heb wel geleerd om geduldig te zijn. Insecten laten zich niet regisseren. Je wilt ze het liefst laten landen op die ene bloem, maar ze landen maar niet. Dan kan je toch het beste rustig blijven zitten en afwachten, want op het moment dat jij je focust op die bloem waar je ze telkens op ziet landen, dan besluiten ze net om op de andere te gaan zitten.

Wil je meer van mijn macrofotografie zien? Kijk dan ook even in mijn portfolio bij de macrofotografie.

Leave a reply

Your email address will not be published.