Lightroom – gemakkelijk en snel digitaal ontwikkelen

Ik weet niet hoe ik mijn leven doorkwam voor ik lightroom gebruikte. Of nou ja ik weet het wel, maar ik denk er liever niet meer aan terug. Mijn doelstelling is om de foto zo perfect mogelijk met de camera te maken zodat ik eigenlijk maar weinig aan nabewerking hoef te doen. Hooguit toch een klein beetje de horizon recht trekken en de kleuren hier en daar wat aanpassen. Voor mijn leven met Lightroom, deed ik dat met Photoshop. En daar ging het voor mij het plezier er wel mee vanaf.

Lightroom biedt gemak en overzicht

Ik wist niet dat ik het gemist had, tot ik het eindelijk had. Overzicht in mijn foto’s zonder dat ik daarvoor door allerlei mappen hoefde te dwalen. In het verleden heb ik daar ook nog wel Picasa voor gebruikt, maar nabewerken daarmee is voor mij zeer zeker onvoldoende. Dus dan bewerkte ik de foto na in photoshop, nadat ik deze in Picasa had gevonden. Een extra handeling. En photoshop was (en is) voor mij over het algemeen veel te uitgebreid. Zoals eerder gezegd gaat het over het algemeen over kleine nabewerkingen die ik uitvoer. En fotografeer je onder dezelfde omstandigheden, dan zijn je instellingen direct over te zetten naar de rest van al je foto’s. Het bespaart mij zoveel tijd om niet bij elke foto alle stappen opnieuw te doorlopen, dat mijn tijd gaat zitten in fotograferen en niet nabewerken.

Is photoshop dan overbodig?

Ik zou niet willen zeggen dat photoshop overbodig is. Ik gebruik het ook nog wel als ik toch een iets grotere bewerking wil doen. Maar ik gebruik het niet meer om alle foto’s van een shoot na te bewerken, waar de grootste aanpassingen een eventuele horizon en witbalans zijn. Die aanpassingen die een RAW foto gewoon nodig hebben. En het mooie van het adobe creative cloud abonnement is dat je ook gewoon beide programma’s op je computer kan zetten en mee kan werken. Ik had lightroom in het begin vooral ondergewaardeerd. Ik wist niet wat ik er mee kon en vooral wat ik er allemaal mee zou gaan besparen. Voornamelijk tijd…

Leave a reply

Your email address will not be published.