Een Canon of Nikon spiegelreflexcamera?

Ik ben een fervent Nikon fotografe. Hoe en waarom ik fan ben van de Nikon spiegelreflexcamera en waar ik graag mee op pad ga, dat lees je hier. Ooit in een ver verleden (zo’n 20 jaar terug)wilde ik van mijn compactcamera overstappen naar een spiegelreflex. Ik wilde mij blijven ontwikkelen, betere foto’s maken en betere resultaten krijgen. En dan moet je iets nieuws. Als puber was het budget beperkt, maar was tegelijkertijd elke camera een full frame camera. Die goede oude analoge tijd.
Na een beetje rondkijken wist ik eigenlijk dat ik of een Canon of een Nikon wilde hebben. Eigenlijk toen al de meest bekende merken op fotografie gebied. Er vanuit gaande dat beiden merken aan mijn instapverwachtingen konden voldoen, heb ik gekozen voor het merk waar ik het meest intuïtief mee overweg kon. Voor mij was dat Nikon. En die keuze van toen, heeft de rest van mijn leven invloed gehad op al mijn materiaal en voornamelijk lenzen.

Na mijn keuze voor de Nikon spiegelreflexcamera..

Stap ik niet heel snel meer over naar een ander merk. Je koopt bij je eerste camera (F55) uiteraard de kit lens, want anders kan je helemaal niets. Daarna wil je toch graag iets meer kunnen zoomen en koop je er een zoomlens bij. Vervolgens besluit je na jaren fotograferen dat je toch mee wilt in het digitale tijdperk. Om te zorgen dat je lenzen niet weg hoeven en je niet opnieuw hoeft te investeren, koop je een body van hetzelfde merk. Nikon door en door ondertussen. Dan ga je de lenzen upgraden, wederom een nieuwe body. Na lang sparen toch een extra Nikkor lens erbij om uiteindelijk te eindigen met mijn Nikon d750 met een fatsoenlijke set aan lenzen. Een Nikkor 50mm 1.8, Nikkor 24-70 2.8, Nikkor 70-200 2.8 en een 105 2.8 micro lens. Al met al in de loop van de jaren een behoorlijke investering in mijn materiaal. En hoewel lenzen goed onderhouden hun waarde zeker behouden, is omschakelen naar een ander merk een behoorlijk grote investering. Zeker als je verder tevreden bent met de resultaten die de camera oplevert.

Er is geen goed of fout

Elke keuze voor een merk is goed volgens mij. Als je er maar intuïtief mee kan werken, dan maakt het niet uit of dit nu een Canon of Nikon camera is. Maar realiseer je wel, dat als je de keuze eenmaal gemaakt hebt, je niet snel weer overstapt. En als ik iets moet aanbevelen? Dan ga ik voor de Nikon spiegelreflexcamera.

Leave a reply

Your email address will not be published.